Kripto Para Biriminde Siber Güvenlik: Dikkate Alınması Gereken Riskler

Google News Abone Ol

Kripto Para Biriminde Siber Güvenlik: Dikkate Alınması Gereken Riskler

Giriş

Son birkaç yılda, kripto para birimi piyasası patladı. Piyasa değişken olsa da, tahmini 106 milyon kişi BTC (Bitcoin) satın almak veya değiştirmek (exchange) için kripto para birimi borsalarını kullanıyor.

İlk kripto para birimi Bitcoin, 13 yıl önce yaratıldı ve ilk birkaç yıl boyunca nispeten bilinmiyordu, esas olarak işlemsel anonimliği korumak isteyen sınırlı bir grup insan tarafından kullanılıyordu.

İkinci kripto para birimi iki yıl daha oluşturulmadı, ancak Ocak 2022 itibariyle 8.000'den fazla farklı kripto para birimi var.

Siber Güvenlik

Kripto para birimi, daha fazla insan yatırım yaptıkça siber hırsızlar için hızla bir araç haline geliyor ve şirketler bunu bir ödeme seçeneği olarak kabul ediyor. Bitcoin zaten fidye ödemelerinin yaklaşık yüzde 98'ini oluşturuyor ve bu da durumun zaten böyle olduğunu gösteriyor.

Siber suçlular, verileri şifrelemek için genellikle fidye yazılımı saldırılarını kullanır ve daha sonra şifresini çözmek için bitcoin cinsinden ödeme talep eder.

Bitcoin cüzdanları, siber suçluların anonim kalırken istediklerini elde etmeleri için kolay bir seçimdir, çünkü kimlikler gizlenmiş olabilir. Örneğin, Temmuz 2021'de fidye yazılımı kuruluşu REvil, dosyalarının kilidini açmak için BT firması Kaseya'dan 50,5 milyon sterlin Bitcoin istedi.

Siber suçlular anonim kalmak için bitcoin kullanırken, bu yeni ve hızla gelişen teknolojinin güvenlik açıklarından ve güvensiz alanlarından da yararlanırlar.

Siber dolandırıcılar, hesap anahtarlarını çalarak müşterileri kripto cüzdanlarından kalıcı olarak kilitleyebilir ve tüm yatırımlarına erişmelerini sağlayabilir. Sonuç olarak, kripto hesapları aşırı ihtiyatlı bir şekilde ele alınmalıdır.

Siber suçluların tüketicilerin hesaplarına erişmesinin en yaygın yollarından biri cryptojacking'dir. Bu, kripto para birimi madenciliği yapmak için kullanıcının bilgisi olmadan bir bilgisayar kullanma eylemidir.

Tipik olarak, kod bir siber suçlunun önemli bir kar elde edebileceği uzun bir süre boyunca tespit edilmekten kaçınmak için çalışırken hiçbir kişisel bilgi çalınmaz.

Siber suçlular ayrıca bulut üzerinden Cryptojacking'i de kullanıyor. Bulut cryptojacking, bilgisayar korsanları, cryptojacking kötü amaçlı yazılımlarını çalıştırdıkları yerel bir cihaz yerine bulut ortamlarına erişmek için bir kuruluşun kimlik bilgilerini çaldığında ortaya çıkar.

Riskler Ve Bilinmesi Gerekenler

Kripto para birimi uzun vadede kalmak için buradayken, potansiyel siber güvenlik endişelerini sağladığı faydalara karşı tartmak çok önemlidir. Kripto para kullanıcıları tehlikelerin farkında olmalı ve fonlarının yanlış ellere geçmesini önlemek için harekete geçebilir. İşte paranızı ve bilgisayar sistemlerinizi güvende tutmak için hatırlamanız gereken beş önemli nokta:

  • Parola korumasına öncelik verin
  • Siber güvenlikle ilgili temel bilgilere alışın
  • Gözlerinizi her zaman açık tutun
  • CDR ile eğrinin önünde kalın
  • CCSS'ye danışın

1 - Şifre Korumasına Öncelik Verin

İşletmeler, yetkisiz erişimi önlemek ve siber suçluların cryptojacking'e katılma şansını reddetmek için mükemmel şifre yönetimini çok faktörlü kimlik doğrulama ile birleştirmelidir. Siber hırsızların bu nedenle bulut ortamlarına ve BT varlıklarına erişme olasılığı daha düşük olacaktır.

2 - Siber Güvenlikle İlgili Temel Bilgilere Alışın

Çünkü birçok siber suçlu, kullanıcı hesaplarına erişmek için kimlik avı e-postaları gibi stratejiler kullanır. Başlamak için en iyi ve en kolay yer, sizin ve personelinizin siber güvenliğe odaklandığından emin olmaktır.

Örneğin, riskli iletişimleri tanıyabilmek ve potansiyel olarak kötü amaçlı bağlantılardan kaçınabilmek, siber hırsızların şirketinizin bilgisayar sistemine ve kripto cüzdanlarına erişmesini önlemede çok önemli bir adımdır.

3 - Gözlerinizi Her Zaman Açık Tutun

Cryptojacking arka planda gerçekleşir ve uzun süre keşfedilmeden gidebilir. Sürekli izleme, siber dolandırıcıların sisteminizi tehlikeye atıp atmadığını hızlı bir şekilde tespit etmek için en iyi ve en basit tekniktir.

Ağ izleme çözümleri, sistemin izlenmesine ve şüpheli etkinlik algılandığında uyarılmasına da yardımcı olabilir.

4 - CDR İle Eğrinin Önünde Kalın

Kripto para birimi kullanan işletmeler, zararlı kodun arka planda çalışmamasını sağlamak için dosya temizleme özelliğini kullanabilir. İçeriğin silahsızlandırılması ve yeniden yapılandırılması (CDR) gibi proaktif siber güvenlik çözümleri, işletmelerin siber hırsızlardan bir adım önde olmasını sağlar.

CDR, bir dosyayı tarayarak ve bilinen iyi üreticinin spesifikasyonlarına göre yeniden oluşturarak, tehlikeli bir virüsün bulunmamasını sağlar.

5 - CCSS'ye Danışın

Cryptocurrency Security Standard (CCSS), dünya çapında kripto para birimi sistemleri tarafından kullanılan yaklaşımları ve süreçleri standartlaştırmayı amaçlayan açık kaynaklı bir standartlar koleksiyonudur.

İşlem, cüzdan oluşturma, anahtar depolama, anahtar kullanımı ve veri temizleme politikası gibi on güvenlik özelliğini değerlendirir ve bir puan atar. Birinci düzey güvenlik, varlıkların belirli kural ve prosedürlerle güvence altına alındığını, üçüncü düzey güvenliğin ise güvenlik standartlarını aştığını ve sıkı bir şekilde uygulanan politikalar sağladığını gösterir.

CCSS, kullanıcıların paralarını kullanmak ve güvende tutmak için en iyi kripto para birimi çözümlerini bulmalarına yardımcı olabilir.

Sonuç

Kripto para piyasasının hızlı tempolu ve hızla büyüyen doğası, ilk kez giren herhangi bir yatırımcı veya kuruluş için korkutucu olsa da, risklerden daha ağır basabilecek birçok fayda elde etme olasılığı vardır.

Herhangi bir yeni pazarda olduğu gibi, farkında olunması gereken riskler vardır ve kripto varlıklarını korumak ve BT sistemlerinin kötüye kullanılmasını önlemek için gerekli önlemleri almak çok önemlidir.

Siber hırsızlar önemli ödüller isterken, meşru yatırımcıların da büyük başarılar elde edebileceğini akılda tutmak iyi bir fikirdir.

Yazımı okuduğunuz için teşekkürler eder, Saygılar ve sevgilerle.

Kaynak: Cyber Security News

Sonraki Gönderi Önceki Gönderi
Yorum yok
Yorum Ekle
comment url